Foto: SVT

Facken slår larm om arbetsmiljön på Spira

Uppdaterad
Publicerad

Flera fackförbund slår nu larm om arbetsmiljön på kulturhuset Spira. Enligt en skrivelse till politiker och tjänstemän på Region Jönköping har arbetsmiljön ”varit sämre än någonsin” under hösten.

Det är de tre fackförbunden Teaterförbundet, Vision och Sveriges yrkesmusikerförbund – där 80 procent av medarbetarna på Spira är anslutna – som i en skrivelse till nämnden för arbetsmarknad, näringsliv och attraktivitet, ANA, slår larm om arbetsmiljön, rapporterar Jönköpings-Posten och P4 Jönköping.

”Arbetsbelastningen har varit orimlig och vi känner inte längre igen vår verksamhet”, står det bland annat i skrivelsen.

I skrivelsen från fackförbunden ifrågasätts också om Spira har de resurser som krävs för att arrangera stora musikaler som Les Miserables.

I förra veckan framkom det att den föreställningen blev flera miljoner dyrare än budgeterat efter en felräkning.

Kräver ökad politisk styrning

Nu reagerar Jonas Magnusson (S), andra vice ordförande i nämnden för arbetsmarknad, näringsliv och attraktivitet, och kräver åtgärder.

  – Smålands musik och teater behöver en tydligare politisk styrning. Alliansledningen har inte prioriterat den här frågan och har låtit verksamheten växa dem ur händerna. Vi behöver aktivt kunna få bättre insyn och möjlighet att se hur olika uppsättningar kan komma att påverka både ekonomin och arbetssituationen, säger Jonas Magnusson (S) i ett pressmeddelande.

Han ifrågasätter också ledningens för SMOT:s val av uppsättningar och skriver att stora kostsamma uppsättningar riskerar att knuffa undan lokala och regionala förmågor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.