Foto: SVT

Tror på tryggare miljö ombord

Uppdaterad
Publicerad

Fackliga företrädare för personalen på Krösatågen tog tacksamt emot beskedet att övervakningskameror nu ska installeras ombord på tågen. Förhoppningen är att arbetsmiljön ombord ska bli bättre och att även resenärerna ska känna sig tryggare.

– Jag tänker att det är en start till en betryggande säkerhet och ett lugn ombord både för passagerare och personalen, säger Robert Munkstierna vid Seko Klubb Krösatågen.

I onsdags meddelade Länstrafiken i Jönköping att tillstånd har beviljats för att installera övervakningskameror ombord på Krösatågen. Syftet är att förebygga, förhindra och att utreda brott som sker ombord. Och Robert Munkstierna vid Seko Klubb Krösatågen menar att otryggheten ombord har ökat alltmer.

Räcker det för att det ska bli tryggt att resa och arbeta på tågen?

Robert Munkstierna är positiv till kameraövervakning. Foto: Privat

– Man hoppas ju det, jag hoppas vi slipper gå så långt att vi måste ha vakter ombord, för det är inget som personal eller fack eftersöker, menar Robert Munkstierna.

– Med övervakningskameror kan man stävja vissa personers sätt att missköta sig ombord. Att ha övervakningskameror kan också minska brottsligheten i stort, för det är mycket som sker ombord som polismakten skulle behöva veta, säger Robert Munkstierna.

Vad tänker du om att det behövs övervakningskameror ombord?

– Det är skrämmande att det ska behöva gå så långt. När jag kom till Krösatågen var arbetsmiljön för oss och resan för resenärerna lugnare. Nu börjar det likna Stockholms- och Öresundstågen, menar Robert Munkstierna.

Seko Krösatågens skriftliga kommentar om övervakningskameror

”Vi finner det som en trygghet för resenärer och för våra medlemmar i personalen, samt ett viktigt verktyg i att upprätthålla lag och ordning på Länstrafikens tåg med att nu införa kameraövervakning på tågen. Att det krävs kameror ombord är ett resultat av det allt hårdare klimatet i det svenska samhället, det är med sorg i själen som vi som arbetstagare och arbetstagarorganisation har jobbat stenhårt att varje händelse ska rapporteras i våra interna system. Nu har vi fått frukt av detta och länsstyrelsen har äntligen sett vår desperation och den hotfulla miljö som även letat in sig på de så en gång i tiden lugna regionaltågen. Vi hoppas att vi nu kommer få en lugnare och säkrare miljö för våra resenärer och medlemmar.”

Robert Munkstierna, Pressansvarig Seko Krösatågen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.