Fakta Utvik och KPS-M-L

Uppdaterad
Publicerad

Kommunistiska förbundet i Sverige-Marxist-Leninisterna (senare ombildat till Kommunistiska Partiet i Sverige-M-L) ansåg att de stod för den enda sanna tolkningen och tillämpningen av Marx och Lenin. Anders Persson med titeln förstesekreterare var förbundets/partiets ledare under de knappa femton år som det existerade.

Enligt KPS-M-L var varken Sovjetunionen, Kina eller Kuba ideal att sträva efter. Nej, deras kommunistiska modellsamhälle var Albanien.

De trodde på väpnad revolution och enpartisystem. Andra opinionsyttringar skulle förbjudas. In i partiet kom man i tre steg: först som sympatisör, sedan som kandidatmedlem och slutligen fullvärdig medlem.

Magnus Utvik fick bara kallas sympatisör även om han användes i partiarbetet som en fullvärdig medlem. Hans ansökan om att bli kandidatmedlem beviljades inte eftersom han visat trotskistiska tendenser; han var individualist, det vill säga småborgerlig, och han hade varit synlig i en trotskistisk bokhandel.

Innan Magnus Utvik framträdde offentligt som sympatisör med KPS-M-L fick han i uppgift att fraktionera mot dåvarande vpk:s ungdomsförbund Kommunistisk Ungdom där han var medlem med det uttalade syftet att krossa Värnamoavdelningen. Han lyckades med uppdraget. Och förlorade sina vänner.

KPS-M-L hade som allra mest ett hundratal sympatisörer och medlemmar.

Partiet lades ner 1993.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.