Fältgruppen i Jönköping ökar sin bemanning inför motormässan

Uppdaterad
Publicerad

Helgen när motormässan i Jönköping infaller är en lika stor jobbhelg för fältgruppen som skolavslutningshelgerna. De satsar all sin bemanning på Asecs-området och arbetstiderna senareläggs med obestämd sluttid.

På skärtorsdagen, långfredagen och påskafton kommer fyra fältsekreterare arbeta på Asecs-området. Det är inget ovanligt för dem utan en absolut nödvändighet.

– Historiskt har det varit väldigt hög alkoholkonsumtion här uppe så det är naturligtvis en riskfaktor för ungdomar. Vi rekommenderar inte föräldrar till små tonåringar att låta dem vistas här uppe på kvällstid i helgen. Det tycker vi inte är lämpligt, säger Andreas Sandin.

Kommer från flera håll

Fältsekreterarnas mål är att vara på plats som trygga vuxna och kunna stötta både ungdomar och föräldrar. De räknar med att tusentals ungdomar kommer vara på parkeringen under kvällarna och nätterna. 

– En stor del av dem som är här den här helgen är inte bara lokala ungdomar utan de kommer från grannkommuner och egentligen från hela Sverige, säger Andreas Fransson.

De flesta ungdomar som SVT pratat med har däremot andra planer i helgen, se mer i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.