Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet visar familjen Ljung vad de letar efter för typ av bostad. Foto: Jonas Tubbin/SVT

Familjen Ljung i Jönköping säljer tvåan och söker större bostad

Uppdaterad
Publicerad

Jacob och Julia Ljung fick i mars dottern Sigrid. Nu har de lagt ut sin tvåa på 60 kvadrat i Jönköping till försäljning och letar större boende. Men ökade kostnader för mat och högre boräntor påverkar.

– Det ekonomiska läget har definitivt påverkat vad vi kan köpa, säger Jacob Ljung.

Helst vill paret bo i villa eller radhus och inte för långt från centrala Jönköping där båda har sina jobb. Men även om priserna på bostäder har gått tillbaka en del sedan de peakade innan kriget i Ukraina så har kostnadsökningar på bland annat mat och räntehöjningar gjort att månadskostnaden för ett större boende blir betydande.

Tre gånger så höga kostnader

Som ett exempel kunde räntekostnaden för ett bostadslån på 3 miljoner kronor och en ränta på 1,40 procent vara 42 000 kronor per år i januari 2022. Med en ränta på 4 procent, som inte är ovanligt nu, blir räntekostnaden för lånet i stället 120 000 kronor per år.

– Vi räknar och resonerar om hur stor andel vi vill ska gå till boendet. Vi gillar ju även att resa och vill därför kanske inte lägga för stor del på att bo, säger Jacob Ljung.

Osäkert läge

Just nu tillbringar paret en hel del av sin lediga tid med att kolla in bostadssajter för att hitta ett nytt bra boende. De har även sin bostadsrätt ute till försäljning.

– Vi får se hur det går. Vår mäklare har sagt att det nu tar lite längre tid att få sålt än tidigare.

I klippet hör du Julia och Jacob Ljung berätta mer om vad de letar efter för typ av boende.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.