Ett fönster är krossat till bostaden. Foto: Johannes Tolf/SVT

Fängelse för attack mot polismans bostad

Uppdaterad
Publicerad

En 24-årig man dömdes på måndagen till två års fängelse för attacken mot en polismans bostad i Jönköping. Vid angreppet slogs en ruta sönder och därefter kastades flera rökgranater in genom fönstret.

Jönköpings tingsrätt dömer mannen mot hans nekande, för bland annat grov skadegörelse  och grovt olaga hot. Påföljden blir alltså fängelse i två år och 24-åringen ska också betala ett skadestånd till polismannens familj på 90 000 kronor. Han ska också betala omkring 180 000 kronor för de kostnader som uppkommit för fastighetsbolag och försäkringsbolag för bland annat sanering av bostaden.

Rökgranater

Det var i november som polismannen och hans familj vaknade av att fönstret krossades och att rökgranater kastades in i bostaden. Det var sammanlagt åtta rökgranater. Rökutvecklingen i bostaden blev mycket kraftig. På fasaden till fastigheten var det också sprayat i bokstavskombinationen ACAB.

Inget mordbrandförsök

24-åringen har hela tiden nekat till brott, men tingsrätten anser att han är skyldig, bland annat eftersom hans DNA fanns på brottsplatsen på olika föremål.

Åklagaren åtalade den misstänkte mannen även för försök till mordbrand, men han fälls inte för detta eftersom det inte går att säkerställa att eldsvåda verkligen kunde uppstått av rökgranaterna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.