Foto: TT

Fängelsestraff för grovt smugglingsbrott

Uppdaterad
Publicerad

En man i 45-årsåldern boende i Jönköpings kommun har dömts till ett års fängelse för grovt smugglingsbrott. Mannen döms för att ha smugglat stora mängder öl, vin och sprit och sedan sålt alkoholen vidare.

Det var sommaren 2014 som mannen stoppades av tullen i Helsingborg. I hans personbil fanns då flera liter öl, vin och sprit och en större summa kontanter. Vid en husrannsakan hos mannen hittade sen polisen över 3.000 liter öl, vin och sprit.

Totalt beslagtogs 1.799 liter sprit, 739 liter vin och 1.064 liter öl och det konstaterades att om alkoholen skulle ha beskattats så hade skatten uppgått till 360.000 kronor.

Kontanter i bankfack

I bostaden påträffades också kvitton från tysk gränshandel där det gjorts alkholinköp. Via färjebolaget fick polisen också fram att mannen under ett år bokat och betalat ett 30-tal färjeresor.

Polisen gjorde också husrannsakan i ett bankfack och som tillhörde mannen och där hittade man drygt 150.000 kronor i kontanter. Totalt hade mannen, som vid tillfället var arbetslös, tillgångar på över en miljon kronor.

Förnekar smuggling

Mannen har medgett att han fört in alkoholhaltiga drycker i Sverige vid ett tiotal tillfällen men förnekar att han smugglat och sålt stora mängder alkohol.

Han har i förhör sagt att han själv bara dricker mindre mängder alkohol men att han har ett samlarbeteende som ibland går till överdrift. Samtidigt har han inte kunnat förklara hur stora mängder alkohol försvunnit på kort tid.

Tingsrätten menar att det är bevisat att smugglingen gjorts systematiskt och i stor omfattning och dömer honom därför för grovt smugglingsbrott till ett års fängelse. Alkoholen och kontanterna har tagits i beslag.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.