Får klåda och skavsår av sjukhuskläderna

Uppdaterad
Publicerad

Mer än ett och ett halvt år efter att operationspersonalen på Länssjukhuset Ryhov i Jönköping fått nya arbetskläder för att minska smittspridningen till patienter kan många fortfarande inte använda dom. Orsaken är klåda och skavsår. Undersköterskan Gun Linder är en av de drabbade.

Problemen började redan i augusti 2013 när personalen på operationsavdelningen fick byta kläder för att följa nya hygienkrav. De gamla var inte tillräckligt täta och släppte igenom hudpartiklar. Detta ökade  risken för infektioner hos patienterna. Men efter bara en månad började flera ur personalen klaga på klåda och eksem. Tyget skickades på analys, men visade sig inte innehålla några gifter. Orsaken var istället att tyget var för hårt.

Tyget extra hårt

Undersköterskan Gun Linder är en av de drabbade.

– När det var som värst hade jag stora utslag på benen, berättar Gun Linder.

– De kläderna som syddes upp till oss var tagna från en tygrulle som var extra hård i sin väv, säger Gun Linder som också jobbar som textilombud på sjukhuset.

Jobbar på olika lösningar

Som mest var över 60 anställda drabbade. Likadana kläder används även på Värnamo sjukhus och på Höglandssjukhuset i Eksjö, men där har man inte haft samma problem.

Vi har fortfarande ett 30-tal som har problem och vi jobbar på olika lösningar med ett nytt sorts tyg som ska vara mjukare, berättar Joanna Mellqvist kvalitetschef på operationskliniken på Ryhov.

Tyget heter Cambric

Tyget som orsakat lidande för många på kliniken heter Cambric och är en blandning av polyester och bomull, men inom kort får all personal kläder gjorda av microfiber som är betydligt mjukare. F

När vi valde arbetsdräkt fanns det microfiber på marknaden, men kvalitén var för dålig för att klara tvättprocessen, säger Gun Linder. Nu är dom här tygerna bättre gjorda.

De anställda som fortfarande har problem har fått specialtvättade kläder, men för vissa har inte det hjälpt och de tvingas fortfarande använda kläder som egentligen inte håller måttet för att klara de nya hygienkraven.

Det har tagit mycket tid

Det är beklagligt. Vi gör det här för att det ska bli så bra som möjligt för patienterna men vi har också en skyldighet att vi har bra arbetskläder för vår personal, säger Joanna Mellqvist.

Det här har tagit mycket tid, men det är klok tid för vi måste investera i att göra de här förbättringarna.

Fortfarande är det alltså ett 30-tal anställda som tvingas använda dom gamla kläderna. För andra har det hjälpt med den specialtvätt som gjort kläderna mjukare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.