Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Fårbonden Hanna: ”Rovdjursstängsel en ekonomisk katastrof”

Uppdaterad
Publicerad

Efter förra veckans vargattack har frågan kring rovdjursstängsel blivit mer aktuell i Jönköpingsområdet, men för fårbonden Hanna Lupiner är det inte aktuellt. Kostnaderna är helt enkelt för höga, menar hon. 

Hör i klippet Hanna Lupiner möta kritiken som bönderna utan rovdjursstängsel fått.

I Södra Boarp, Gränna driver fårbonden Hanna Lupiner sin gård med ungefär 170 får och lamm. Än så länge har vargen inte tagit sig dit och ett rovdjursstängsel är ännu inte aktuellt, varken för henne eller andra fårbönder i området. Bidraget från Länsstyrelsen räcker inte till, säger hon. Ersättningen är på 50 kr per meter, men det räcker bara till materielkostnaderna. Hanna har 10 km stängsel.

– Ska jag behöva låna 730 000 kronor för rovdjursstängsel? Nej, det kan jag ju inte göra, säger Hanna Lupiner.

Arbetskrävande process

Då Hanna Lupiner har ett fungerande stängsel som hon säger kommer att hålla i över 10 år till, skulle kostnaden öka ännu mer. Hon menar att det är en arbetskrävande och dyr process att få ett rovdjursavvisande stängsel. För att få upp stängslet skulle hon bland annat behöva hyra in grävmaskiner för att korrigera den kulliga och steniga marken.

”Måste kunna ha ett samspel”

För Hanna är det en självklarhet att vargen ska få finnas, precis som alla andra vilda och tama djur. Hon menar att alla måste få plats och att en specifik art inte får ta bort en annan.

– Precis som med invasiva arter måste man kunna kontrollera det så att de inte tar över, säger Hanna Lupiner.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.