Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Mullsjöjägaren Håkans Stråkensjö berättar i klippet om hur etableringen av två vargrevir påverkar årets älgjakt. Foto: Jonas Tubbin/SVT

Färre älgar får skjutas i områden med vargrevir i Jönköpings län

Publicerad

Etableringen av två vargrevir i länet har lett till att betydligt färre älgar kommer att skjutas i älgförvaltningsområdet där kommunerna Mullsjö och Habo ingår.

– Vi har kommit överens om att nästan ta timeout när det gäller älgjakten i år, säger Håkan Stråkensjö, jägare och ledamot i gruppen som ansvarar för tilldelningen i Älgförvaltningsområde 8 Nordvästra.

De senaste två åren har två vargrevir etablerats nära varandra i länets nordvästra del. Det har lett till att älgtilldelningen vid årets jakt, som inleds den 8 oktober, blir betydligt lägre i detta område.

Vid jakten i fjol var tilldelningen drygt 180 älgar, vid årets jakt får endast 41 djur skjutas.

Orsaken är konkurrensen med vargarna som i ett revir beräknas döda runt 120 älgar per år.

– I det här området finns det en hel del annat klövvilt, vilket kan innebära att vargen dödar färre älgar här, säger Ingemar Sjöberg, viltvårdshandläggare vid Länsstyrelsen i Jönköpings län.

Viktig inventering av älgstammen

Men trots att det får skjutas färre älgar i området med vargreviren vid årets jakt uppmanar både länsstyrelsen och jägaren Håkan Stråkensjö områdets jägare att ge sig ut på sina älgpass.

– Då får vi en uppfattning vad som finns i våra skogar, det är viktigt att veta inför framtiden, säger Håkan Stråkensjö.

I övriga länet kommer tilldelningen vara ungefär som vid förra årets jakt.

– Då sköts runt 2 800 djur och tilldelningen blir något liknande i år, vi är inte riktigt klara med allt ännu, säger Ingemar Sjöberg vid Länsstyrelsen i Jönköpings län.

I klippet förklarar Håkan Stråkensjö vilka konsekvenser vargarnas revirbildning i området har inneburit.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.