Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Amber Flores som säljer barnvagnar ser en vikande efterfrågan från småbarnsföräldrar. Foto: Emma Johansson/SVT

Färre bebisar föds i Gislaved – lägst sedan 60-talet

Uppdaterad
Publicerad

Barnafödandet i Sverige är historiskt lågt – något som märks i Gislaveds kommun. Där har det inte fötts så få barn sedan 1960-talet.

Sett till hela landet har barnafödandet aldrig varit lägre, det visar ny statistik från Statistiska centralbyrån. Antalet nyfödda förra året var det lägsta på 20 år.

I Jönköpings län sticker Gislaved och Tranås ut i statistiken, där det inte har fötts så få barn sedan innan 1968. I Tranås föddes 145 barn förra året – en minskning med 25 procent i jämförelse med genomsnittet de senaste tio åren.

I Gislaved föddes 26 procent mindre än genomsnittet de senaste tio åren i kommunen – något invånare i Gislaveds kommun märker av.

Hör Gislavedsborna – och en barnvagnsförsäljare – berätta om hur de märker att barnafödandet har minskat.

I klippet ser du Elva Borgenström Ingolfsdottir och Lovisa Torell tycka till om att antalet nyfödda barn i Gislaved minskar kraftigt. Foto: Emma Johansson/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.