Det blir färre sommaröppna förskolor eftersom kommunen vill spara pengar för att öka kvaliteten i förskolan övrig tid på året, säger Anna Carlsson (S) barn- och utbildningsnämndens ordförande. Foto: Holmberg TT/SVT

Färre förskolor öppna i sommar

Publicerad

Jönköpings kommun drar ner på antalet förskolor som håller öppet i juli månad. Under fyra veckor kommer bara ett tiotal förskolor i kommunen vara öppna för familjer som behöver barnomsorg.

Tidigare har varje förskoleområde fått besluta hur verksamheten ska se ut under sommarveckorna, men för första gången bestäms detta centralt, efter ett politiskt beslut. Bakgrunden är att bara 60 procent av de som anmält att de vill ha barnomsorg på sommaren verkligen lämnar sina barn på förskolorna.

– Det är verkligen slöseri med resurser, vi vill använda de pengarna för att skapa ännu bättre kvalitet i förskolorna under resten av året istället, säger Anna Carlsson (S), ordförande i barn- och utbildningsnämnden.

Elva öppna förskolor

Det är veckorna 28-31 (6 juli – 31 juli) som barnomsorgen kommer samordnas till färre förskolor än tidigare år. Nu finns ett förslag på elva förskolor som kommer vara öppna i Jönköpings kommun.

– Det förslaget kan komma att ändras om det visar sig att behovet är större hos familjer på någon annan förskola, säger Anna Carlsson.

Vad säger du till familjer som behöver byta förskola i sommar?

– Det bästa är förstås att försöka ta semester just de här veckorna, men jag förstår att det inte alltid går att styra.

Kan du förstå att en del föräldrar känner en oro för att lämna på en helt ny förskola?

– Javisst, men kommunen kan inte ha öppet alla förskolor, det påverkar kvaliteten på vår verksamhet hela året, säger Anna Carlsson (S).

Förslag på sommaröppna förskolor

Polkagrisens förskola, Gränna

Visingsö förskola

Anna Dalins förskola, Huskvarna

Tenhults förskola

Norrahammars förskola

Gulsparvens förskola, Råslätt

Solstickans förskola, Jönköping

Munksjöstadens förskola, Jönköping

Kålgårdens förskola, Jönköping

Vintergatans förskola, Jönköping

Björkängens förskola, Bankeryd

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.