I klippet hör du tandvårdsdirektör Agnetha Bartoll berätta om hur coronapandemin har påverkat patienttillströmningen och hur det skiljer sig i landet. Foto: SVT/Johannes Tolf

Färre har gått till tandläkaren under pandemin

Publicerad

Folktandvården i Jönköpings län har haft ungefär tolv procent färre patientbesök i allmäntandvården under 2020 jämfört med året innan. Och bland de som är i åldern 70 plus är tappet närmare 41 procent. Samtidigt ser situationen i länet bättre ut än på många andra håll i landet.

Coronapandemin har gjort att en stor andel av de äldre patienterna som är listade hos Folktandvården har valt att skjuta upp sina besök. Under 2019 var antalet besök till allmäntandvård 50 968 jämfört med 30 215 under 2020.

– Jag ser inte ett så stort problem med 70-plusarna. Däremot är jag mer orolig för våra riktigt äldre, för de är skörare, säger tandvårdsdirektör Agnetha Bartoll.

Corona Jönköping

Färre patienter 2020

Totalt tog Folktandvården i länet emot 355 114 patienter till allmäntandvården under coronaåret 2020 jämfört med 402 601 året innan.

Inom specialisttandvården är tappet totalt drygt 3 procent, och för 70-plussarna minus drygt 28 procent.

I klippet ovan hör du Agnetha Bartoll berätta mer om hur tandvården har fungerat under pandemin.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Corona Jönköping

Mer i ämnet