I polisregion öst, där Jönköpings län, Södermanland och Östergötland ingår, anmäldes 391 polisanmälningar om bluffakturor under första halvåret i år. Det är en minskning med 39 procent jämfört med samma period 2015 då 643 anmälningar om bluffakturor gjordes. Det visar siffror från Brottsförebyggande rådet som konsultföretaget Visma har sammanställt.
– Det är goda nyheter. Samtidigt vet vi att mörkertalet är enormt. Enligt regeringens utredning i fjol gör bara var tionde företagare som drabbas av falska fakturor en polisanmälan. För en småföretagare kan en bluffaktura innebära både kostnader och juridiska problem, säger Boo Gunnarsson, företagsexpert på Visma.
Minskning i hela landet
I hela landet har 5 317 anmälningar om bluffakturor gjorts första halvåret 2016. Det är en minskning med 30 procent jämfört med samma period förra året då över 7 600 polisanmälningar gjordes i landet.
Att antalet anmälningar nu minskar kan ha flera orsaker.
– Främst tror jag att det beror på att anmälningarna för några år sedan ökade rejält när folk förstod att det är viktigt att polisanmäla bluffakturor. Nu återgår det kanske till mer normala siffror, säger Boo Gunnarsson.
En utredning i fjol av regeringen om fakturabedrägerier uppskattade att bedragare drar in runt en miljard kronor om året på bluffakturor. Enligt utredningen ska var tredje företag i Sverige ha fått bluffakturor och ett av tio av de drabbade företagen ska ha betalat den.
Viktigt bestrida fakturan
Något som Boo Gunnarsson menar är viktigt att inte göra.
– Får man en sådan faktura ska man alltid bestrida den.
Många är rädda för att få en betalningsanmärkning och väljer då att betala. Men undersökningar som gjorts visar att bedragarna sälla går till Kronofogden eller domstol med sina krav.
– Många av bluffakturorna skickas från andra länder och då är möjligheten att driva in pengarna mindre, säger Boo Gunnarsson.