Lena Pettersson, HR-chef socialförvaltningen i Jönköpings kommun, berättar i klippet om hur det går med rekryteringen av sommarvikarier. Foto: SVT

Färre sökande till sommarjobben inom socialförvaltningen

Publicerad

Socialförvaltningarna i länets två största kommuner Jönköping och Värnamo har haft svårare att rekrytera sommarvikarier till äldre- och funktionshinderomsorgen i sommar. 

– Min bedömning är att vi saknar 30-40 medarbetare i nuläget, säger Helena Gustavsson, chef på bemanningsenheten på Värnamo kommun.

Totalt behövs det cirka 300 sommarvikarier inom omsorgsverksamheten i Värnamo. I Jönköping behövs cirka 1 200 vikarier, men även där har det varit färre sökande i år.

– Att det inte har arrangerats jobb- och rekryteringsmässor på grund av pandemin tror jag är en orsak, säger Lena Pettersson, HR-chef på socialförvaltningen.

Konkurrens om sommarvikarier

Hon tror också att det spelar in att vi har ganska låg arbetslöshet i länet.

– Sedan har vi många stora lager som också behöver sommarvikarier, så det är ju stor konkurrens.

Helena Gustavsson i Värnamo ger ytterligare en förklaring till att det är tuffare i år än vad det var inför förra sommaren.

– I fjol var det ett annat läge, som hjälpte oss. När många inte kunde resa så tänkte de kanske att de lika gärna kunde jobba i stället, i år har nog ändå fler ett hopp om att kanske kunna resa.

Bra antal sökande i Nässjö

I Nässjö kommun behövs cirka 350 sommarvikarier till omsorgen.

– Det är ungefär det dubbla som söker så vi har gott hopp om att lösa detta. Sedan kan vissa tjänster vara lite svårare att tillsätta, säger Ingegerd Blomén, enhetschef på vikarieförmedlingen på Nässjö kommun.

Det är betydligt färre sökande än i fjol även i Nässjö.

– Vi blev nog lite bortskämda i fjol, då vi upplevde ett enormt uppsving i antal sökande.

Ordnar rekryteringsträffar

I Jönköping kommer man i kväll och på tisdag i nästa vecka ordna så att intresserade kan träffa representanter från Jönköpings kommun fysiskt vid kontoret i Juneporten.

– Vi gör det coronasäkert, för vi har sett att vi har haft bra resultat av dessa träffar tidigare år, säger Lena Pettersson.

Socialförvaltningen i Jönköping erbjuder även i år en bonus på 4 000 kronor utöver sin ordinarie lön till de vikarier som jobbar minst åtta veckor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.