Färre unga vuxna skuldsatta

Publicerad

Allt färre unga vuxna har skulder. Minskningen tros bero på ökad kunskap och bättre förebyggande arbete.

– Jag tror att sådana här föreläsningar som vi får här i skolan hjälper, säger Jesper Karlsson som går i årskurs tre på Fenix gymnasium i Vaggeryd.

Antalet 18-25-åringar med skuld hos Kronofogden fortsätter att minska. Antalet uppgick vid årsskiftet till nästan 35 000 i landet, vilket motsvarar en minskning med drygt 5 procent jämfört med föregående år.

Antalet personer i åldersgruppen som fick sin första skuld hos Kronofogden under 2016 uppgick till 16 635, vilket var en minskning med 8 procent. 

– Vi ser en minskning, främst av obetalda skulder till staten och den största minskningen gäller obetalda TV-avgifter. Kronofogden samverkar med ett flertal andra myndigheter för att minska antalet ärenden kring obetalda skulder, till exempel med Radiotjänst och CSN, säger Johan Krantz som är analytiker på Kronofogden.

Föreläsningar

När SVT Nyheter Jönköping besöker Fenix Kunskapscentrum i Vaggeryd pågår en föreläsning för eleverna om hur man ska göra för att undvika skuldfällan. Det är kommunens ekonomiska utredare Miia Anserén som står framför eleverna. 

– Jag har besökt eleverna i ettan och nu är det alltså dags igen. Jag tycker att det är viktigt att kunskapen rotar sig i eleverna som en naturlig grundkunskap i det fall att eleverna skulle råka ut för besvärliga ekonomiska problem, säger Miia Anserén.

Spel

Flera av eleverna som SVT talar med tror att SMS-lån och reklam för olika former av spel är påtagliga risker för de ungas ekonomi. 

– Jag känner till en person som tog SMS-lån för att gå ut på krogen, berättar Gage Caryo. 

Unga vuxna har länge setts som extra utsatta för risker med korta lån med höga räntor och handlande på nätet. I och med detta menar Johan Krantz att även fler unga vuxna fått information om riskerna. Något som han tror kan ha minskat antalet skuldsatta. Och han får medhåll av eleverna och rektorn på Fenix. 

– Jag tror att mycket handlar om att fler ungdomar hamnar i arbete. Sedan hoppas jag att informationsinsatser, som bland annat vi ägnar oss åt med våra ungdomar på Fenix, bidrar till att man tänker till kring sin ekonomi, säger rektorn Martin Alkemark. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.