Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet berättar Charlotta Mellander om vilka risker det finns med att folk flyttar från småstan. Foto: Ebba Öberg/SVT

Färre vill bo på landsbygden – orterna riskerar krympa

Uppdaterad
Publicerad

Det är fler som flyttar från mindre orter än vad det är som flyttar dit. Det gör att orterna på sikt riskerar krympa.

– Det är främst 18- till 35-åringar som flyttar, säger Charlotta Mellander, professor i nationalekonomi.

Ungefär hälften av de som flyttar från en mindre ort, flyttar tillbaka.

– Det kan vara att man har en relation till platsen, att man vill tillbaka till sin familj, eller att man trivs på platsen man har växt upp, säger Charlotta Mellander, professor i nationalekonomi vid Handelshögskolan i Jönköping.

Ju längre bort, desto svårare

– Ju längre kommunen ligger bort från Jönköping, desto tuffare har man. Och det handlar om att landsbygd på långt håll från en större stad har det tuffare. Det gäller hela landet, säger Charlotta Mellander.

Enligt Charlotta Mellander finns det faktorer som är viktiga för att få folk att stanna kvar i en mindre stad. Och då gäller det att säkra de funktioner som är nödvändiga, till exempel tillgång till skola och vård, och bra kommunikationer in till större städer.

Måste småorter få finnas kvar? Charlotta förklarar i klippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.