Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Farshid Ardabili-Farshis kommunikation med släktingarna i Iran har förändrats – hör honom berätta hur i klippet ovan. Foto: Jasmin Akbarzadeh/SVT

Fortsatt stormigt i Iran: ”När ska mitt folk bli fria?”

Publicerad

För två månader sedan tändes en eld i Iran. Protester mot regimen har lett till att civila demonstranter fängslas och dödas. Farshid Ardabili-Farshi följer fortfarande protesterna i sitt gamla hemland från tv-soffan i sitt hem i Nässjö. Men eftersom iranier fruktar att internationella samtal avlyssnas kan han inte prata om oroligheterna med sin släkt i Iran.

Farshid Ardabili-Farshi kom till Sverige från Iran år 1988. Han var politiskt aktiv i sitt hemland och tvingades därför fly – i snart 35 år har han varit bosatt i Nässjö.

I veckan är det två månader sedan Mahsa Aminis död. Hon dog sedan hon gripits av den så kallade moralpolisen i Iran då hon bar sin slöja på fel sätt. I två månader har Farshid följt våldet mot demonstranterna från sitt vardagsrum i sitt andra hem i Sverige.

Avlyssnade telefonsamtal

Han försöker behålla kontakten med sina släktingar i Iran utan att fråga för mycket om vad som händer där nere, med rädsla för att de blir avlyssnade.

– När jag sitter i min soffa i mitt vardagsrum och känner mig trygg medan mina landsmän försöker få en förändring med fredliga medel men blir skjutna känner jag enorm sorg och oändlig ledsamhet. När ska mitt folk känna att de kan tänka fritt?

I klippet ovan hör du Farshid berätta hur kommunikationen med släkten i Iran har förändrats sedan protesterna började.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.