Jobben ger en tids sysselsättning, men det är bara ett litet fåtal som verkligen får riktiga jobb efteråt.
En förklaring till att Jönköpings län satsat betydligt mer på Fas 3-jobb än de båda andra smålandslänen är att finanskrisen fick värre konsekvenser här.
Men av sammanlagt 287 Fas 3-sysselsatta i baraJönköpings kommun har inte fler än tolv gått vidare till riktiga jobb, eller studier. Ett magert resultat. Men Arbetsförmedlingschefen Håkan Gustafsson ser andra fördelar.
– Jag tycker det är bra att man har en sysselsättning, att man inte är passiv i väntan på att få ett arbete, säger Håkan Gustafsson.
Lever på 17 000
Mia och Jonas har Fas 3-jobb på kommunala Återbruket i Norrahammar. De samlar in skänkta kläder runt om i kommunen och sorterar dem inför transport till Erikshjälpens välgörenhetsarbete.
De får 65 procent av A-kassan som lön, vilket betyder att Mia och Jonas, som också har en sjuårig son att försörja, får ut sammanlagt runt 17 000 kronor i månaden efter skatt. De arbetskamrater som går på offentligt skyddat arbete får ut 3 000-4 000 kronor mer för samma jobb.
Men Jonas ser ändå positivt på arbetet.
– Visst är det skillnad, men man får inte tänka så heller. Det viktigaste är väl att man trivs ihop och jobbar ihop, säger han.
Peder Losten
peder.losten@svt.se
Marie Askelöf