Nu är det dags att gå in i fas 4. Nästa vecka kan de mellan 55 och 59 boka tid. Foto: TT

Jönköpings län går in i fas 4 nästa vecka

Uppdaterad
Publicerad

Just nu håller den sista gruppen i fas 3 på att vaccineras. Eftersom många vårdcentraler i Jönköpings län har gott om lediga tider och det finns god tillgång på vaccin så kommer regionen redan nästa vecka att inleda fas 4. Samtidigt konstaterar man att 9 av 10 personer över 65 år nu har vaccinerats.

Det är personer i åldersgruppen 55-59 år som redan nästa vecka, vecka 18, kan boka in sig för vaccinering mot covid-19.  Anledningen är att många vårdcentraler har gott om lediga tider och vaccinet behöver användas så snabbt som möjligt.

Det betyder att vi fortfarande är i fas 3 parallellt med fas 4, och att grupperna i fas 1-3 även fortsatt kommer att prioriteras. I mån av tider kan dock 55-59-åringar bokas in för vaccination, skriver regionen i ett pressmeddelande.

Allt hänger på tillgång av vaccin

 Region Jönköpings län kommer i fas 4 vaccinera i fallande åldersordning, och takten kommer att bero på tillgången på vaccin.

Preliminärt kommer inte någon yngre åldersgrupp i fas 4 kunna börja vaccinera sig förrän runt slutet av maj, då det framöver kommer en period av leveranser avsedda för dos 2. 

-Ha tålamod, vaccinera dig när det är din tur och fortsätt att följa restriktionerna så har vi chans till en någorlunda normal sommar, säger Mia Frisk (KD) regionsstyrelsens ordförande.


90 procent över 65 år vaccinerade

Målet för landets regioner är att minst 80 procent av befolkningen över 65 år ska vara vaccinerade senast den 16 maj. Region Jönköpings län har redan nått det målet, med råge. Den 21 april var siffran över antalet vaccinerade personer över 65 år  90 procent.

I klippet nedan berättar smittskyddsläkare Malin Bengnér om en försiktig optimism då smittspridningen sakta sjunker i Jönköpings län.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Malin Bengnér, smittskyddsläkare, med diagrammet över den minskande smittspridningen i länet. Foto: Gustaf Söderström/SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Corona Jönköping

Mer i ämnet