Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hamid Hosini i Jönköping säger att han önskar att han gått föräldrastödsgruppen tidigare för att bli en bättre pappa till sina barn. Foto: Ulrica Abrahamsson/SVT

Hamid gick från auktoritär till närvarande pappa med vägledande samtal för föräldrar

Uppdaterad
Publicerad

Hamid Hosini kom till Sverige från Afghanistan för åtta år sedan och bor nu i Jönköping med hustrun Fateme och två barn. Han minns sin egen barndom som ensam. Föräldrarna var aldrig riktigt delaktiga. Nu har han fått stöd att bryta mönstret och bli en närvarande pappa.

– Det är aldrig för sent, men jag önskar att jag gått utbildningen tidigare, för mina barns skull, säger Hamid Hosini.

Han gick i föräldrastödsgruppen ”Vägledande samspel” förra hösten. Den som först märkte förändringen var Hamids fru Fateme, som också gick utbildningen. Men även de två barnen märkte snart att pappa hade förändrats.

– Jag sjöng för mina barn när de skulle lägga sig och min son sa att det hade jag aldrig gjort tidigare.

När SVT träffar familjen i lekparken nickar både Porya, 12, och Hasti, 8 år, ivrigt när vi frågar om mamma och pappa är annorlunda nu.

Mamma Fateme och pappa Hamid med barnen Porya och Hasti. Foto: Ulrica Abrahamsson/SVT

Hamid säger själv att han var en frånvarande pappa, även om han var där med sina barn. Han tog inget ansvar och gick inte ut och lekte med dem. När han själv växte upp var han mycket ensam och umgicks inte med sina föräldrar.

– Det här kan ju påverka min son i rätt riktning när han växer upp och blir pappa en dag.

Hamid och 12-årige sonen Porya. Foto: Ulrica Abrahamsson/SVT

I klippet hör du Hamid berätta om förändringen efter föräldrastödsutbildningen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.