Felaktiga uppgifter florerar – Damberg (S) har inte fattat något beslut om spelturneringen

Uppdaterad
Publicerad

En kritikstorm har väckts på sociala medier efter uppgifter om att inrikesministern Mikael Damberg (S) skulle ha fattat ett beslut om att inte godkänna världsmästerskapen i Dota 2 som ett elitsportevent. Men det stämmer inte att regeringen fattat något sådant beslut.

För att spelare i turneringen ska kunna skaffa visum för inresa till Sverige måste eventet godkännas som elitsportevent, men Riksidrottsförbundet valde att inte godkänna det. Företaget Valve har efter det försökt få kontakt med inrikesminister Mikael Damberg (S) för att få ett godkännande som ett elitsportevent.

”Vårt enda återstående alternativ var att be Sveriges inrikesminister att omklassificera Dota 2-mästerskapet som elitsportevent. Vår begäran avslogs omedelbart”, skriver företaget på sin sajt.

Ett beslut att godkänna eventet som elitsport kan dock inte fattas av regeringen. 

– Den politiska ledningen har inte kontaktats utan det handlar om tjänstemän på justitiedepartementet där bolaget frågat om regeringen kan klassificera tävlingen International som en elitidrott. Men regeringen fattar aldrig sådana här beslut, det här är upp till Riksidrottsförbundet, säger Per Strängberg, pressekreterare hos inrikesminister Mikael Damberg (S).

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.