I klippet ovan får du höra mer om vilka riskerna är med att vara överviktig eller fet under graviditeten. Foto: TT

Fetma och övervikt ökar hos gravida

Publicerad

Över en fjärdedel av alla gravida i Jönköpings län är överviktiga och 15 procent räknas som feta när de skrivs in i mödravården. Det visar siffror från Socialstyrelsen. Nu arbetar Region Jönköpings län mer intensivt för att få de gravida in i en livsstilsförändring.

– Det är oroväckande eftersom vi vet att det medför en hel del risker både inför, under och efter graviditeten, säger Ulrika Laurelii, mödrahälsovårdsöverläkare på kvinnokliniken på Länssjukhuset Ryhov i Jönköping.

Förutom att det kan vara svårare att bli gravid om man lider av övervikt eller fetma ökar också risken för missfall, graviditetsdiabetes och havandeskapsförgiftning. Risken är också att förlossningen kan bli mer utdragen och försvårad, berättar Ulrika Laurelli.  

Ökar varje år

Från början av 90-talet fram till idag har antalet överviktiga som skrivs in i mödrarvården ökat från 19 till 27 procent i landet och det ser likadant ut i Jönköpings län. Till övervikt räknas ett BMI mellan 25 och 30.

Fetman har ökat från 6 till 15 procent under samma tidsperiod. Till fetma räknas patienter med ett BMI över 30.

– Har kvinnan ett högt BMI när hon kommer till förlossningen ses det som en riskfaktor och vi är extra uppmärksamma på de här kvinnorna eftersom vi vet att det kan bli ett långvarigt förlopp som också kan innebära kejsarsnitt eller sugklocka, säger mödrarhälsovårdsöverläkaren Ulrika Laurelli.

Ulrika Laurelli på kvinnokliniken uppmanar gravida med överviktsproblematik att göra en livsstilsförändring. Foto: SVT/Linda Mathillas

”Det är aldrig försent”

Under hösten har Region Jönköpings län bland annat gett barnmorskorna nya verktyg för vilka råd de kan ge till gravida.

– Har man ohälsosamma levnadsvanor kan man bland annat får komma till en diplomerad matrådgivare och se över sin kost. Syftet är inte att gå ned i vikt utan göra en levnadsförändring.

Är du förvånad över att vikten hos gravida ökar?

-Nej, det ser ju ut så hos övriga befolkningen också. Vikt är ett ohälsotal som ökar, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.