Allt fler blivande mammor lider av övervikt eller fetma. Camilla Borgström, barnmorska på specialistmödravården på Danderyds sjukhus säger att många känner skam och att det är viktigt att inte förstora riskerna. Foto: Jessica Gow/TT

Fetman hos gravida ökar

Publicerad

Övervikt och fetma fortsätter att öka bland blivande mammor – och läkare oroas av trenden. I Jönköpings län är fler mödrar överviktiga eller feta än riksgenomsnittet. Högt BMI ökar risken för både mor och barn.
– Det är en av våra stora utmaningar, säger förlossningsöverläkare Olof Stephansson.

Övervikt och fetma ökar bland gravida kvinnor, enligt statistik från Socialstyrelsen. Under 2016 var drygt 40 procent av de blivande mammorna överviktiga eller feta vid inskrivningen på mödravårdscentralen. Det kan jämföras med drygt 36 procent för tio år sedan, och 25 procent i början av 1990-talet.

I Jönköpings län är 27,5 procent av mödrarna överviktiga vid inskrivningen och 15,8 procent lider av fetma. Sammanräknat är därmed 43,3 procent av dem överviktiga eller feta vilket är högre än riksgenomsnittet.

– Vi ser ju att andelen ökar successivt hela tiden. Vi hoppas hela tiden att utvecklingen ska stanna av, men tyvärr har vi inte sett det än, säger Olof Stephansson, sakkunnig vid Socialstyrelsen och förlossningsöverläkare vid Karolinska universitetssjukhuset.

Skillnaderna är stora över landet. I exempelvis Södermanlands och Gävleborgs län hade nära hälften av alla kvinnor övervikt eller fetma vid inskrivningen, medan andelen i Stockholm var en tredjedel.

Komplikationer

Övervikt och fetma gör graviditeten och förlossningen svårare.

– Det mesta som vi arbetar med inom förlossning och graviditet påverkas negativt om mamman är överviktig eller fet, säger Olof Stephansson.

– Det ökar risken för komplikationer som havandeskapsförgiftning och graviditetsdiabetes, det ökar risken att föda för tidigt, det ökar risken att föda ett stort barn vilket också ökar risken för förlossningsskador på mamman. Det ökar även risken för kejsarsnitt och blödning i samband med förlossning.

Därför är det viktigt att våga tala om problemet, även om det är en känslig fråga, anser han.

Undvika att förolämpa

Även Västernorrland är ett län som hamnar högt upp på listan när det kommer till övervikt och fetma bland gravida som skrivs in i mödravården. Carita Johnström är samordningsbarnmorska på Västernorrlands landsting och delar bilden av att det här är ett känsligt ämne.

– Vi måste vara försiktiga när vi tar upp frågor som rör vikt för att undvika att förolämpa patienten. Samtidigt är det mycket viktigt att påtala vilka komplikationer som kan uppstå under graviditeten för den som är överviktig eller har fetma, säger Carita Johnström.

Som barnmorska finns det redskap för att förenkla den här kommunikationen. Carita Johnström och hennes kollegor använder sig av bland annat av samtalsteknik med fokus på tydliga och öppna frågeställningar i mötet med patienten.

Hon påtalar också möjligheterna att erbjuda dietisthjälp eller att skriva ut fysisk aktivitet på recept åt den gravida kvinnan.

Insatser på samhällsnivå

Samtidigt är det inte rätt läge för kvinnan att försöka gå ner i vikt när graviditeten redan är ett faktum, enligt Olof Stephansson. För att förändra situationen behövs istället insatser på samhällsnivå.

– Vi kan inte se till att mammorna inte är överviktiga och feta när de kommer till oss inom mödravården. Ökande övervikt är en utmaning för hela samhället. Det är folkhälsa, det måste börja redan i förskolan med information om motion, matvanor och andra faktorer, säger Stephansson.

BMI vid inskrivning i mödrahälsovården per län 2016

Visa

Län Övervikt Fetma

Kronoberg* 29,1 21,8

Södermanland 29,6 18,7

Gävleborg 28,2 18,6

Blekinge 28,9 17,9

Västernorrland 27,7 18,5

Dalarna 28,5 17,6

Norrbotten 27,7 17,8

Västmanland 27,3 17,3

Örebro 30,9 13,6

Värmland* 26,2 17,5

Kalmar 27,0 16,7

Jönköping 27,5 15,8

Östergötland 27,4 15,8

Jämtland 25,1 16,5

Gotland 26,0 14,8

Uppsala 25,9 14,8

Västra Götaland 25,9 14,0

Västerbotten 26,3 13,8

Skåne 26,4 13,4

Halland 25,6 13,5

Stockholm 22,9 10,3

Riket 26,0 14,1

* Not. För Kronoborg och Värmland uppgår bortfallet till ungefär 20 procent vilket innebär att siffrorna bör tolkas med viss försiktighet

BMI (Body Mass Index) beskriver kroppsvikten i förhållande till kroppslängden. För att beräkna BMI används formeln vikt/längd x längd med enheterna kilogram för vikt och meter för längd. (TT)

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer