Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Kvinnan beskriver sin sorg och frustration över att ha utvecklat bröstcancer under tiden som hon väntade på en undersökning. Foto: Emma Johansson/SVT

Fick bröstcancer under lång väntan till mammografi på Ryhov

Uppdaterad
Publicerad

En kvinna i länet upptäckte en knöl i bröstet och kontaktade en läkare för en bedömning. Hon fick en remiss till mammografin där hon skulle undersökas inom en månad. Det blev till nästan ett halvår.

Det var under 2021 som kvinnan fick en remiss till en undersökning som skulle utföras inom en månad. Det tog istället fem och en halv månad och under den tiden utvecklade hon bröstcancer.

– Jag kände en väldig stress de månaderna. Hade jag cancer eller inte? Skulle jag planera min egen begravning? säger kvinnan till SVT Jönköping.

Hon upplevde ett nonchalant bemötande hela vägen fram tills att det var dags för undersökning och anmälde vården. Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, kritiserar mammografin på Ryhov för att den långa väntetiden fördröjde diagnos och behandling.

Kräver förbättring

Den drabbade kvinnan är ännu inte friskförklarad och vill att vården ska förbättra sig så att det inte händer någon annan. Ytterligare en kvinna i länet har anmält att hon utvecklade bröstcancer under lång väntetid.

Chefen för mammografienheten medger att det är en orimlig väntetid, men säger att man nu lyckats få ner tiderna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.