Kvinnan, som bor på en ort i Jönköpings län, skulle gå in och läsa sin nätjournal en fredagskväll. Hon ville ha reda på en uppgift om sin diabetes. När hon läste journalen får hon reda på att hon har lymfom. Hennes läkare hade lämnat den anteckningen osignerad eftersom han ville lämna beskedet öga mot öga. Osignerade anteckningar ska inte bli synliga för patienter förrän efter 14 dagar.
– Det var hemskt att läsa det. Jag hann tänka många dystra tankar under helgen och hade ingen möjlighet att få tag på någon läkare eller sjuksköterska, berättar kvinnan för tidningen Sjukhusläkaren.
Tårar när hon mötte läkaren
När hon efter helgen klev in på läkarexpeditionen grät hon och hennes läkare begrep snart att hans journalanteckning varit synlig för henne.
– Jag blev extremt chockad. Vi läkare hade fått information om att det vi lämnade osignerat inte skulle gå att läsa förrän efter 14 dagar. Jag hade medvetet låtit bli att signera under fredagseftermiddagen för att kunna ta hand om min patient på bästa tänkbara sätt. I journalen hade jag sammanfattat situationen för mig själv och skrivit hur jag tänkte agera. Nu visste hon allt detta redan och hade fått veta det hemma framför datorn. Det var vedervärdigt, säger läkaren till tidningen Sjukhusläkaren.
Besked mellan fyra ögon
Enligt honom är det viktigt att beskedet lämnas mellan fyra ögon. En del personer kan gå in i en krisreaktion direkt och kan behöva tas om hand av en kurator. Det kan också vara viktigt att ha en anhörig vid sin sida vid ett cancerbesked.
– Jag tror att man kan bli väldigt deprimerad av att utsättas för något sånt här. Att diskutera min situation med min läkare och att få möjlighet att hålla sköterskans hand och ha min man med mig betydde mycket och jag önskar att det varit så redan från början, säger den drabbade kvinnan.Men trots det som inträffat är hon positivt inställd till journaler på nätet.
Teknisk felsökning
Inga Jonzon Eriksson, som är projektledare för journaler på nätet vid Region Jönköping, säger att hon tidigare inte varit med om att osignerade anteckningar blivit tillgängliga inom 14 dagar tidigare.
– Om anteckningarna har visats för patienten ändå är det något som är fel och då måste vi göra en teknisk felsökning. Det kan ta en vecka ungefär, säger hon till Sjukhusläkaren.
Det flesta patienter är dock enligt Inga Jonzon Eriksson väldigt positiva till patientjournaler på nätet. Det visar en patientenkät som gjorts i Region Jönköping.
Liknande fall
Men liknande fall där patienter fått svåra besked via nätjournalen har inträffat tidigare inom andra svenska landsting.
– Det har varit flera fall och sedan finns det säkert flera fall som inte kommit ut i media, säger Elin Karlsson, andre vice ordförande i Sjukhusläkarna, som är ett yrkesförbund inom Sveriges läkarförbund till SVT Nyheter Jönköping.
Hon tycker i grunden att det är bra med nätjournaler, men tycker att det är viktigt att säkerställa att patienter inte får negativa besked via nätjournalerna.
– Patienterna kan ju vara i behov av kuratorsstöd eller få hjälp med att tolka det som står i journalen, säger hon.