Fick vänta två år på utredning för glutenintolerans

Uppdaterad
Publicerad

En tonåring som sökte vård för magbesvär och misstänkt glutenintolerans remitterades till Länssjukhuset Ryhov, men kallades aldrig dit. Två år senare hörde familjen av sig till vården igen och fick efter en utredning konstaterat att tonåringen var glutenintolerant.

Det var våren 2015 som en tonåring med misstänkt glutenintolerans remitterades till barn- och ungdomsmedicinska kliniken på Länssjukhuset Ryhov. Enligt en anmälan enligt Lex Maria som vården har gjort fick patienten en bekräftelse på att remissen kommit fram men kallades aldrig till någon utredning.

Gjorde utredning

Eftersom att magbesvären inte blivit bättre kontaktade familjen vården tidigare i år och fick en snabb tid för utredning där det visade sig att tonåringen var glutenintolerant.

Vården skriver i Lex Maria-anmälan som gjorts till Inspektionen för vård och omsorg att fördröjningen av diagnosen har orsakat onödigt lidande för patienten och att det är oklart om det kommer ha någon framtida konsekvens.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.