Här spelas filmen om mordgåtan in. Foto: SVT

Film ska lösa 850 år gammalt mord

Uppdaterad
Publicerad

Mordet på kung Karl Sverkersson blir till en mordgåta och får en helt ny lösning i en film som spelas in på olika platser i länet. Kungen mördades år 1167 på Visingsö av Knut Eriksson men i den här versionen får historien ett annat slut.

Mitt ute i skogen i Berghem utanför Skillingaryd spelar filmteamet in scener till filmen om mordet på kung Karl Sverkersson som mördades på Visingsö 1167. Det är P.P.P, pensionerade, passionerade proffs som de kallar sig, som tillsammans med teatergruppen Teaterstickorna i Jönköping arbetar med filmen. 

– Vi fick tid, möjlighet och råd att göra något men det gällde att hitta något som var tillräckligt intressant och då hittade vi det här projektet på Visingsö, säger filmproducenten Thom Britten-Austin.

Skådespelare från Jönköping

Två munkar tar en lunchpaus i solen. Foto: SVT

Mordet på kung Karl Sverkersson fångade Thoms intresse och han kontaktade Eva Edevik som är teaterregissör för Teaterstickorna i Jönköping. Nu är ett 20-tal skådespelare från teatergruppen med och spelar olika karaktärer i filmen. En av dem är Lovisa Babil som beskriver sin rollkaraktär Anna som en pratglad piga som gillar att läxa upp folk.

– Eftersom vi är vana vid att spela teater är det väldigt nytt och spännande för oss att få göra film, säger Lovisa Babil.

Lovisa Babil spelar den pratglada pigan Anna. Foto: SVT

Premiär i vår

Filmen spelas in på olika platser i och runt om Jönköpings län. Bland annat spelar de in scener i Vadstena, Uppsala och på Visingsö där kungen mördades. Om allt går som planerat har den premiär nästa år den 12 april, på årsdagen för mordet.

Vad händer med filmen när den är klar?

– Det får vi se vi har inga förutfattade meningar om något annat än att det blir en tv-film av något slag. Vi får se om någon tycker den är underhållande eller intressant, säger Thom Britten-Austin.

Ny lösning på gammalt mord

En av skådespelarna sminkas inför nästa scen. Foto: SVT

Enligt historieböckerna mördades Karl Sverkersson av Knut Eriksson, men filmproducenten Thom Britten-Austin har en egen teori om vad som hände. Han tror att det krävdes någon med mer list och erfarenhet för att döda kungen, men vem vill han inte avslöja.

– Det får ni se när filmen är klar. Annars vore det ju ingen mordgåta, eller hur?

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.