Turbulens då Finnvedens gymnasium invigdes – för 50 år sedan

Uppdaterad
Publicerad

För 50 år sedan invigdes Finnvedens gymnasium i Värnamo. Då protesterade elevrådet mot den dyra invigningen och uppmärksammades i riksmedia.

Den 5 september 1969 invigdes Finnvedens gymnasium. På plats fanns dåvarande utbildningsministern Olof Palme som högtidstalade. Men elevrådet tyckte att invigningen, som inte var för eleverna, var på tok för dyr. Den kostade runt 25 000 kronor och detta väckte elevrådets ilska.

De anordnade en alternativ och billigare invigning i samband med skolans öppnande. Något som lockade riksmedierna till skolan.

Sveriges televisions tidigare utrikeskorrespondent Rolf Fredriksson var då vice ordförande i elevrådet.

Se  och hör honom berätta om den turbulenta invigningen i klippet ovan.

Tårta för alla

Torsdagen den 5 september uppmärksammas Finnvedens gymnasiums 50-årsjubileum på skolan. Skollunchen är inspirerad av menyn från invigningen och det kommer att serveras skagenröra med bröd och kycklingschnitzel med skysås.

Under eftermiddagen kommer Rolf Fredriksson att tala inför eleverna och berätta om hur det var i samband med invigningen. Dagen avslutas med tårta där alla lärare, personal och elever deltar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.