Foto: Jan G Franzén

Fiskdöden i Tranås fortfarande ett mysterium

Uppdaterad
Publicerad

I torsdags i förra veckan upptäcktes tusentals döda fiskar i Lillån i Tranås. Men en vecka senare är fiskdöden fortfarande ett mysterium.

– SVA har obducerat fisken, men inte hittat spår av sjukdom eller yttre påverkan, säger Fredrik Skaghammar, miljöchef på Tranås kommun.

Det var i torsdags i förra veckan som tusentals döda fiskar upptäcktes i en plats i Lillån i Tranås. Nu har Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA) obducerat fisken, men några svar på vad som kan ha orsakat fiskdöden har de ännu inte funnit. Men fiskdöden skulle trots detta resultat ha kunnat orsakats av ett utsläpp.

– Vissa ämnen kan vi utesluta, men andra ämnen kan påverka fisken utan att lämna spår.

Fortsatt utredning

SVA kommer nu att fortsätta sin utredning.

– Nu kommer de att göra en odling för att se om det finns bakterier eller virus som skulle kunna vara orsaken, säger Fredrik Skaghammar.

Den undersökningen kommer enligt honom att ta cirka två veckor. Beroende av vad den visar kommer sedan de vattenprover som togs i förra veckan att analyseras.

– Då måste man ju ta fram vad det är för ämnen vi letar efter, man måste begränsa för att kunna hitta rätt.

Döda fiskarna togs upp

Någon ytterligare massdöd av fiskar har inte upptäckts i området.

– Det verkar ha varit en engångshändelse, vi har inte fått in några ytterligare observationer från allmänheten och vi själva gör regelbundna kontroller utmed ån, säger Fredrik Skaghammar.

Kommunen har under veckan mätt syrehalten i Lillåns vatten, men de mätningarna har inte visat på några avvikelser.

I måndags tog kommunen upp den döda fisken från Lillån. Cirka 95 procent av fisken var löja, sedan var det även mört och småbraxar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.