Trafikverket ska övertyga jägare att flytta på jakttornen med ny kampanj. Foto: SVT

Antalet jakttorn nära vägar har ökat

Publicerad

Jakttorn nära vägen kan vara en trafikfara. Nu genomför Trafikverket en kampanj för att få bort torn som står för nära vägen.

– Vi märker att problemet har ökat, framförallt i Jönköpings- och Kronobergs län, säger Charlotta Strand, enhetschef på Trafikverket.

Det är älgjaktstider och en vanlig syn utmed landets vägar är jakttornen. Men alltför många torn står för nära vägen menar Trafikverket. Därför går man nu ut med en kampanj för att få jägare att inte placera tornen för nära vägen.

– Det går inte säga exakt antal meter, för det beror på vad det är för typ av väg. På en motortrafikled är vägområdet större, säger Charlotta Strand.

Fler torn nära vägen

Det finns flera skäl till att Trafikverket inte godkänner jakttorn inom vägområdet. Tornen utgör en trafiksäkerhetsrisk om en trafikant skulle köra på jakttornet. Det är också en allvarlig risk för jägare som sitter i tornet om en olycka skulle inträffa. Jakttorn i vägområdet kan också försvåra underhållet av vägen, till exempel snöröjning, gräsklippning och dikningsarbeten.

På Trafikverket upplever de att problemet med älgtorn som står för nära vägarna har ökat på senare år.

– I vår sydliga region är uppfattningen att det har gjort det, särskilt i Jönköpings- och Kronobergs län, säger Charlotta Strand.

Foto: Trafikverket

Plockar bort jakttorn

Om Trafikverket upptäcker torn som står i vägområdet brukar deras entreprenörer sätta upp en lapp på tornen där de uppmanar ägaren att flytta tornet.

– Ibland får vi då in samtal där vi kan diskutera tornens placering och jakttornen tas då bort från vägområdet.

Vad gör ni om ingen hör av sig?

– Får vi ingen reaktion på tre veckor åker vi ut och lägger ner tornet, eller plockar bort det helt, säger Charlotta Strand.

Hon hoppas nu att Trafikverkets kampanj ska få effekt.

– Vi vill informera om vad som gäller och vädjar till att vi alla hjälps åt att värna om säkerheten för både trafikanter och jägare, säger Charlotta Strand.

Förlegat med jakttorn vid vägar

Ingemar Sjöberg, som är handläggare i jaktfrågor på länsstyrelsen i Jönköping, och själv älgjägare, tycker att jakttorn nära vägar är dåligt på många sätt. Dels är det trafiksäkerhetsaspekten och dels svårigheten det innebär för jägaren.

– Det är ingen bra upplevelse att sitta bredvid en väg, det är mycket att tänka på innan man avlossar ett skott så att ingen människa kommer emellan.

En orsak till att jägare placerar torn nära vägen tror han kan vara att det är svårt att hitta öppna ytor i ett skogsområde där man kan placera jakttornet.

– Att planera jakt där man driver mot en väg borde man komma bort ifrån, det är förlegat. Det kanske fungerade förr när det inte var så mycket trafik, säger Ingemar Sjöberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.