Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Nya arbetssätt gör att ambulansen i länet kommer ut snabbare på prio 1-larmen. Men ännu är det en bit kvar till målsättningen. Foto: SVT

Fler ambulanser kommer fram inom 20 minuter – men det återstår en bit till målet

Uppdaterad
Publicerad

Att placera ambulanssjuksköterskor på SOS Alarm kommer att innebära att ambulansen oftare kommer fram i tid på de viktigaste larmen. Regionen planerar också fler aktiviteter för att klara målet: att 80 procent av prio 1-larmen ska nås inom 20 minuter i hela länet.

I klippet: Thomas Johansson, verksamhetschef ambulanssjukvården, berättar hur avgörande det kan vara att nå invånarna inom 20 minuter med ambulans.

Projektet med ambulanssjuksköterskor placerade på SOS Alarm för att förbättra hur och när akutambulanserna ska användas pågick under vintern och våren. Och tillgängligheten på de mest akuta larmen – prio 1 – förbättrades med 3-4 procent.

– Det kanske inte låter så mycket men i antal utryckningar så är det väldigt många, säger Thomas Johansson, verksamhetschef ambulanssjukvården i Region Jönköpings län.

Budgetsatsningar för att förbättra utryckningstiden för ambulansen

I budgeten för 2024 satsar regionen 5,8 miljoner kronor på ambulansverksamheten. Dels för att göra ambulanssjuksköterskorna på SOS Alarm permanenta från och med den 1 januari, och dels för att köpa in en större transportambulans som ska kunna köra flera patienter samtidigt. Den är tänkt att användas för planerade patienttransporter mellan sjukhusen i Eksjö, Jönköping och Linköping och därigenom frigöra akutambulanser till prio 1-larmen.

Kommer ni med de här aktiviteterna nå målsättningen att nå 80 procent inom 20 minuter?

– Det är självklart vår förhoppning men jag vågar inte i nuläget säga ett rakt ja på den frågan. Men det är vår målsättning, säger Thomas Johansson.

Ambulanssjukvården har önskemål om att de närmaste åren köpa in flera transportambulanser för att ytterligare korta utryckningstiden för de viktigaste larmen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.