Varje år ligger drygt 3.000 barn med rumpan först istället för huvudet vid förlossningen. Foto: BBC

Fler barn i säte föds vaginalt

Uppdaterad
Publicerad

Flera förlossningskliniker i landet, bland annat i Jönköping, erbjuder i dag vaginal förlossning när barnet ligger med rumpan nedåt framför kejsarsnitt som tidigare varit rutin.

Tidigare studier har visat att riskerna med en vaginal sätesförlossning inneburit stora hälsorisker för barnet och kejsarsnitt har därför sedan 70-talet, blivit mer rutin än undantag vid så kallad sätesbjudning.

Men en granskning som tidningen Vårdfokus har gjort visar att fler landsting och regioner (14 av 21) i dag erbjuder vaginala sätesförlossningar framför snitt.

På Länssjukhuset Ryhovs förlossningsavdelning i Jönköping, har man inte haft kejsarsnitt som rutin när barnet legat i säte.

– Vi tror att föda vaginalt är det bästa för mamman och barnet, i alla fall där rätt förutsättningarna finns, säger Daniel Axelsson, överläkare vid förlossningsavdelningen.

Ökat senaste fem åren

De senaste siffrorna från Socialstyrelsen visar att mer än elva procent av alla sätesbarn förlöstes vaginalt förra året – det kan jämföras med 10,1 respektive 9,5 procent de två föregående åren. Även på förlossningsavdelningen i Jönköping har man märkt en ökning av vaginala sätesförlossningar.

Foto: SVT GRAFIK

– Förra året hade vi 13 sätesförlossningar vaginalt och vår förhoppning är att vi ska kunna öka det här ännu mer, säger Daniel Axelsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.