Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Saher Baios, budget- och skuldrådgivare i Nässjö, ge sina tre bästa råd till den som får tufft att betala räkningarna. Foto: TT och Gustaf Söderström/SVT

Fler barnfamiljer söker hjälp för hushållsekonomin – så hanterar du en kämpig ekonomi

Uppdaterad
Publicerad

Barnfamiljer med villa och för många krediter – det är den gemensamma nämnaren hos många av de nya personer som nu söker sig till budget- och skuldrådgivningen i Nässjö. Men det finns hjälp att få.

Till budget- och skuldrådgivningen i Nässjö kommer normalt 5-7 nya personer varje vecka som behöver hjälp med sin ekonomi. Men när räntorna och priserna har gått upp har antalet nya personer fördubblats till 10-15 per vecka.

– Många av de nya är barnfamiljer som tidigare har klarat av lån och flera krediter, men som börjar märka att de på grund av räntorna och inflationen har svårt att betala räkningarna varje månad, säger Saher Baios, budget- och skuldrådgivare i Nässjö.

Budget- och skuldrådgivningen i Nässjö är gemensam för flera kommuner: Tranås, Eksjö, Vimmerby, Vetlanda, Aneby, Sävsjö och Nässjö.

Stort mörkertal

Trots ökningen av personer som söker hjälp så tror Saher Baios att det finns ett stort mörkertal.

– Om man bara tittar i Nässjö kommun så är det runt tusen personer som har ärenden hos Kronofogden, men bara några få av dem kommer till oss.

Varför är det inte fler som hör av sig till er?

– De kanske vill lösa problemet själva och känner skam för att de har satt sig i en situation när de inte kan betala sina räkningar. Men många av dem som kontaktar oss får hjälp att få ekonomin i balans.

I klippet: Tre viktiga saker för att få ordning på hushållsekonomin.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.