Uppemot 100 fler kvinnor är gravida i Jönköping jämfört med samma period förra året, menar Kvinnohälsans enhetschef Annelie Karlén. Foto: Julia Djerf/SVT

Fler bebisar i coronatider – ”Kommer varandra närmare”

Publicerad

Att hålla avstånd till varandra är inte helt lätt – i alla fall inte i alla sammanhang. Nya siffror från Kvinnohälsan visar på en rejäl ökning av antalet gravida i Jönköping under pandemin.

Nu är det tydligt att det inte bara är strömavbrott som eventuellt kan resultera i fler graviditeter än vanligt, utan också en pandemi. I alla fall om man vill tolka vårens ökning av kvinnor som varit i kontakt med Kvinnohälsan så.

– Vi har fler pågående graviditeter än samma period förra året, berättar Annelie Karlén, enhetschef på Kvinnohälsan i Jönköping.

Corona Jönköping

– För 3-4 veckor sen hade vi hundra fler och den senaste veckan ligger vi på ungefär 80.

Färre aktiviteter kan ligga bakom

På Kvinnohälsan i Jönköping är man överraskad över statistiken. De hade när pandemin blev ett faktum snarare förväntat sig ett motsatt resultat med tanke på mer oro i samhället och tuffare ekonomiska tider.

– Men man kanske kommer varandra närmare när man inte hittar på så mycket annat runtomkring, spekulerar Karlén.

Hur hanterar ni den ökade belastningen i er verksamhet?

– Vi hanterar den precis som vi brukar hantera toppar, så det här klarar vi också.

Hör mer i ämnet och se mer från vårt besök på Kvinnohälsan i klippet ovan

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Corona Jönköping

Mer i ämnet