Foto: Vätterhem

Fler bostäder byggs vid Vättern

Uppdaterad
Publicerad

Det kommunala bostadsbolaget Vätterhem inleder ett samarbete med privata Tosito om att skapa en ny stadsdel på Strandängen i Jönköping. Visionen är 1200 nya hem och det ska bli både hyresrätter, bostadsrätter och radhus.

För att kunna bygga mer och snabbare har Vätterhem tagit in en samarbetspartner som ska vara med och detaljplanera det nya området vid Vättern.

Tillsammans med Tosito ska det kommunala bolaget skapa en ny stadsdel med olika typer av boenden, handel, arbetsplatser, kultur och fritidsaktiviteter.

Kompletterar varandra

– Vi tänker på olika sätt och det kommer att skapa dynamik i processen, säger Torbjörn Hammerth, vd för Vätterhem.

Tosito kommer att köpa en tredjedel av marken och det ger Vätterhem 75 miljoner kronor att investera i området så att det kan bli fler bostäder, som är klara tidigare.

Totalt handlar det om 1200 nya hem, vilket är betydligt fler än vad som först planerades.

Egen stadsdel

– Det är viktigt för oss att tänka på området som en helhet med olika typer av boenden – hyresrätter, bostadsrätter och äganderätter. Det mår bostadsområden bra av, förklarar Torbjörn Hammerth.

Tanken är att området ska fungera som en egen stadsdel där alla funktioner finns.

– Vi måste också skapa utrymme för sociala mötesplatser för att främja integration och mångfald, säger Torbjörn Hammerth, vd för Vätterhem, som menar att det här är ett sätt att bygga hållbart.

Detaljplanen för etapp två ska vara klar efter nästa sommar och byggnationen är tänkt att börja i slutet av 2017. Målet är att området ska vara färdigbyggt inom sex år.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.