Eleverna Thilde Palmquist och Emma Högstedt på Njudungsgymnasiet tror att engagerade lärare och bra stämning i klassen är viktigt för goda studieresultat. Foto: Philip Naskret/SVT

Fler elever tar gymnasieexamen

Uppdaterad
Publicerad

Andelen elever som fullföljer gymnasiet ökar. Samtidigt riskerar en stor grupp elever att hamna utanför arbetsmarknaden efter ofärdiga studier. Det visar rapporten Öppna jämförelser som SKL tagit fram och som jämför resultat mellan kommuner.

Enligt Sveriges kommuner och landsting (SKL) hade den kommunala gymnasieskolan i Borgholm störst andel elever med examen inom fyra år. 90 procent av eleverna uppnådde examen under läsåret 2014/15. Det kan jämföras med 69 procent på nationell nivå.

Vetlanda sticker ut

I Jönköpings län var Vetlanda bäst och på en åttonde plats i landet. På Njudungsgymnasiet tog 82,3 procent av eleverna examen.

– Jag tror det beror på lärarna främst, säger Thilde Palmquist som går tredje året på natur på Njudungsgymnasiet i Vetlanda. Varenda lärare vill att eleverna ska ha ett godkänt gymnasiebetyg och komma in på den utbildning eller den arbetsplats de vill, säger hon.

– Jag går själv i en väldigt engagerad klass och vi strävar efter höga betyg. Alla påverkar varandra, stöttar och hjälper till, säger Emma Högstedt som läser tredje året på vård- och omsorgsprogrammet.

– Det handlar om att se hela elevens situation, säger Stefan Elg, rektor på Njudungsgymnasiet. Man måste se till att eleverna mår bra och känner isg trygga. Man måste arbeta med motivationen och se till så att eleverna hittar vägar in i framtiden.

Nässjö nöjda

Även Nässjö hamnar långt upp på rankinglistan. 80,6 procent av studenterna fullföljde gymnasiet.

– Vi är oerhört glada att Brinellgymnasiet ger eleverna så goda förutsättningar att möta framtiden. Att rankas på plats 15 av 290 kommuner ger ett kvitto på att vi har ett kvalitativt arbete bland lärare och rektorer, säger Gun-Ann Öholm Jansson, chef för barn- och utbildningsförvaltningen i ett pressmeddelande.

Enligt SKL har ökningen flera orsaker.

– Bland annat har fler elever det senaste året blivit godkända i kursen Matematik 1, säger Per-Arne Andersson, avdelningschef på SKL.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.