Fler fall av akut alkoholförgiftning

Uppdaterad
Publicerad

Antalet fall av akut alkoholförgiftning i Jönköpings län har ökat dramatiskt de senaste tio åren. Ökningen ligger på 107 procent. I Kronoberg minskar det.

Ökningen på 107 procent innebär att Jönköpings län därmed den snabbaste ökningstakten i landet tillsammans med Stockholm, Uppsala och Västmanland.

I Kronobergs län har antalet fall av alkoholförgiftning minskat med 24 procent och i Kalmar län ökat med 4,5 procent.

Det är på akutmottagningen som de med svår alkoholförgiftning hamnar i ett första skede. Ofta handlar det om unga människor som druckit extremt stora stora mängder alkohol under kort tid.

– Man kommer upp i sådana extrema nivåer, 2-3 promille. Man blir medvetslös, man kan dö. Och man blir ju bedrövad givetvis när sådant inträffar, säger Göran Oldeaus, chefsöverläkare barnmottagningen vid länssjukhuset Ryhov.

1996 tog totalt 398 vuxna och 70 barn in för akut alkoholförgiftning. Det kan jämföras med tio år senare, 2006, då 823 vuxna och 128 barn behandlades.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.