För ett år sedan infördes en lag som förbjuder toalettömning från båtar ut i vattnet och tvingar småbåtshamnar att installera tömningsstationer. När lagen först kom mötte transportstyrelsens sakkunniga inom båtmiljö, Lina Petersson, mycket motstånd. Hon berättar att hon inte kunde inte vara ensam på båtmässor, för att hon fick så mycket skäll. Men ett år senare är tongångarna annorlunda. I Trafikverkets båtlivsundersökning från förra året svarade 80 procent att de var nöjda med toatömningsförbudet.
– I och med att det kommer mer larmrapporter om Östersjön och dricksvatten med smittor, så fler och fler tycker att det här är viktigt, säger Lina Petersson, sakkunnig om båtmiljö vid Transportstyrelsen.
Hamnar med sugtömning
I sjöarna i Jönköpings län är det ganska väl utbyggt med sugtömning. I Sommen finns det på flera ställen och i södra Vättern finns både Jönköping, Domsands och här i Gränna hamn. Bengt-Göran Bergström, hamnvärd i Gränna båtklubb visar hur sugtömningsstationen fungerar.
– Man för munstycket till båtens tömningsventil och sätter igång sugmotorn, sedan märker man tydligt när den sugit klar, berättar Bengt-Göran Bergström.
– Mycket viktigt är att man öppnar luftning på båtens tank, annars kan den implodera, påpekar han.
Tillgänglighet viktigt
Många båtägare har byggt om sina båtar så att det går att tömma tanken med en sug på land. Men för att kunna efterleva lagen måste det finnas god tillgång till tömningsstationer. Mindre båtar kan behöva tömma tanken ofta och då kan det inte vara för långt till en tömningsstation.
– Vi har ganska stor tank på vår båt så vi klarar oss ganska bra, men det finns många båtar som har nymonterade tankar eftersom det har blivit lag på det nu och de är ofta mindre och då är tillgänligheten viktig, säger Johan Thorén, båtägare från Hallsberg som ligger i gästhamnen i Gränna.
Men klarar ni er en hel semestervecka ut, utan att tömma tanken?
– Nja, det är nog ett gränsfall, tror han.
– Här i Vättern är vi ganska väl tillgodosedda nu, tycker jag. Det menar Ann Bergström, hamnvärd i Gränna båtklubb.
– Men det är väl ett långsiktigt projekt att få fler tömningsstationer, så det kommer säkert med tiden, tror hon.
Fakta: Båttoaletter
Det är förbjudet att släppa ut toalettavfall från fritidsbåtar i hav, sjöar och inre vattendrag. Förbudet gäller alla fritidsbåtar, förutom de som är k-märkta. Hela Sveriges sjöterritorium omfattas.
Alla fritidsbåtshamnar som har antingen hemmahörande eller gästande båtar med toalett och som behöver kunna tömma den i den hamnen måste kunna ta emot avfallet på ett ändamålsenligt sätt.
Källa: Transportstyrelsen