Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Att fler kvinnor vill bli undersökta efter förlossningen är glädjande, säger enhetschef Anneli Karlén. Foto: Emma Johansson/SVT

Fler kvinnor går på återbesök efter förlossningen

Publicerad

Skador efter förlossningen som inte upptäcks i tid kan innebära onödigt lidande. Därför har regionen satsat på att få fler nyförlösta kvinnor att gå på sitt eftervårdsbesök.

För fem år sedan valde 84 procent av kvinnorna som fött barn i regionen att gå på det uppföljande besöket där bland annat läkningen i underlivet kontrolleras. Förra året hade andelen ökat till 91 procent, något som gläder enhetschef och barnmorskan Anneli Karlén på kvinnohälsovården i Jönköping.

– Jag tror att det har blivit en uppmärksamhet kring att det är viktigt att komma på sitt eftervårdsbesök och att man vill få en check på att underlivet har läkt som det ska. Det är vi väldigt glada för, säger hon.

Det är ju 91 procent som går på besöket nu, varför är det inte 100 procent?

– Alla kanske inte förstår behovet av att komma. Sedan har vi kvinnor som kan ha fött i vår region, men gör besöket i en annan om de exempelvis flyttar.

Behöver man gå om man tycker att allt känns som det ska?

– Ja, det tycker jag. Förutom undersökningen så pratar man om mycket annat. Som preventivmedel, föräldraskapet, amning, sex och samlevnad.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer