Lise-Lott Carlsson från Jönköping är ny jägare i skogen, i klippet ovan berättar hon vad som kittlar henne till att jaga. Foto: Linda Mathillas/SVT

Fler kvinnor hittar ut i skogen som jägare

Uppdaterad
Publicerad

Allt fler kvinnor intresserar sig för jakt. Bara i Jönköpings län tog 64 kvinnor jägarexamen 2020 jämfört med 40 året innan. I Lyckans premiärjaktlag i Hok utanför Vaggeryd är hälften av de åtta nya jägarna kvinnor.

– Det här är roligt. Det är djur, natur, lugnet och spänningen i att skjuta. Man får så mycket adrenalin, säger Lise-Lott Carlsson från Jönköping.

Hon är en av de nya jägare som ingår i premiärjaktlaget i Hok. När SVT Nyheter Jönköping är på besök övar gruppen på att skjuta i olika former, bland annat simulatorskjutning.

– Man lär sig otroligt mycket. Det är roligt, säger Chamilla Wolmarsson från Habo, som redan för tjugo år sedan funderade på att ta jägarexamen men först förra året gjorde slag i saken.

”Man får så mycket adrenalin”

Hittills i år har 1 217 kvinnor i Sverige tagit jägarexamen, enligt siffror från Naturvårdsverket. Det är en ökning med 45 procent på fem år. Antalet manliga utexaminerade jägare var 4 566 stycken och det är en liten minskning jämfört med 2016.

Stellan Eriksson, projektledare för jägarnas första utbildningsår berättar att de förutom att jaga också lär sig att ta hand om jakttornen, hitta i skogen och känna till grunder för att kunna sitta på pass i skogen.

Hör mer i klippet ovan

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.