Allt fler skaffar larm hemma. Foto: TT

Försäkringsbolag tar bort rabatt för villalarm

Uppdaterad
Publicerad

Allt fler väljer att ha ett larm på sitt hus i hopp om att minska risken att drabbas av inbrott. Men frågan är hur effektivt det är. Åsikterna hos försäkringsbolagen går isär.

LÄS MER: Oklart hur mycket ett larm hjälper

Larmdosor och övervakningskameror är en allt vanligare syn i många hem. En rundringning som SVT Nyheter Jönköping gjort till tre stora försäkringsbolag visar att antalet kunder som har ett larm hemma har ökat de senaste tio åren.

Bland Folksams kunder har andelen som har larm i sin villa ökat från 2 procent 2008 till cirka 25 procent i år. Även IF Skadeförsäkringar och Länsförsäkringar har sett en ökning.

Vanligare i tätorten

Ungefär tio procent av de som har sitt hem försäkrat hos Länsförsäkringar i Jönköpings har ett larm som är kopplat till en larmcentral.

– De som tyvärr har råkat ut för ett inbrott, eller som bor i områden där det har förekommit inbrott är mer benägna att skaffa larm. Det är vanligare med larm inne i tätorten än ute på landsbygden, säger Lennart Sundberg, som jobbar som skadeförebyggare på Länsförsäkringar.

SVT Nyheter Jönköping har tidigare berättat om att polisen varnar för att många inbrott begås i skydd av höstmörkret och gett tips på hur du kan skydda dig.

LÄS MER: Så skyddar du dig mot inbrott i höstmörkret

Flera bolag ger rabatt på hemförsäkringspremien om kunden har ett larm som är kopplat till en larmcentral. Men åsikterna om hur effektivt larmet egentligen är går i sär.

– Det är avskräckande för inbrott. Tjuvarna går hellre in i ett hus utan larm. Allt som oftast ingår en brandvarnare i larmet som är kopplat mot en larmcentral, det kan göra en brandinsats betydligt kortare, säger Lennart Sundberg på Länsförsäkringar i Jönköping.

Slopar rabatten

Konkurrenten If Skadeförsäkringar resonerar annorlunda. Vid årsskiftet tar de bort sin premierabatt för kunder som har larm kopplat till en larmcentral.

– Den är inte riskmotiverad. Lägger vi pengar på en rabatt ska den vara skadeförebyggande. Vi ser inte att bostäder med installerade larm har lägre skadekostnader än de utan, säger Jenny Rudslätt, som är produktspecialist på boendeförsäkringar på IF Skadeöfrsäkringar.

– Vi ser hellre över om det finns andra områden som vi kan premiera, som vi vet är skadeförebyggande. Grannsamverkan är ett exempel som tydligen är det mest effektiva enligt polisen, säger Jenny Rudslätt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer