Foto: SVT

Allt fler överviktiga i Jönköpings län

Uppdaterad
Publicerad

På tio år har antalet överviktiga i Jönköpings län ökat med tre procentenheter. Fler än hälften av länsborna är nu överviktiga eller feta, visar ny statistik från Folkhälsomyndigheten.

– Att allt fler människor i Jönköpings län lever med övervikt och fetma är oroande. Tack vare forskning som leder till bättre vård och levnadsvanor fortsätter dödligheten i hjärt- och kärlsjukdomar som hjärtinfarkt, hjärtstopp och stroke att sjunka. Men utvecklingen riskerar att vända om vi inte förändrar vår livsstil, säger Kristina Sparreljung, generalsekreterar för Hjärt- och lungfonden i ett pressmeddelande.

Men trots att Folkhälsomyndighetens nationella folkhälsoenkät 2018 visar att fetman och stillasittandet ökar, så är det relativt få svenskar som vill ändra på sina kost- och motionsvanor.

Vi gick ut på stan och frågade några Jönköpingsbor om vad de tror att ökningen av övervikt beror på och vad man kan göra åt problemet. Se klippet i spelaren ovan.

Nedan : Fem fakta om övervikt

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.