Foto: SVT

Fler jobbar heltid inom Värnamo kommun

Publicerad

För ett år sedan inledde Värnamo kommun projektet Heltidsresan. Syftet var att erbjuda fler i kommunen att arbeta heltid. Nu ett år senare är det fem procent fler kommunanställda som jobbar heltid.

Syftet med projektet har varit att få ut fler av kommunens anställda som jobbar deltid i heltidstjänstgöring. Alla deltidsanställda har fått förfrågan om att gå upp och arbeta heltid. Två viktiga aspekter bakom åtgärden är att öka jämställdheten, men också att öka möjligheten för kommunens anställda att vara ekonomiskt självständiga.

En annan orsak  till att kommunen vill att fler jobbar heltid är svårigheten att rekrytera personal inom framförallt vård, skola och omsorg.

– Det är klart att det är också en aspekt, säger Ulrika Gustafsson, omsorgschef i Värnamo kommun.

Många deltider inom omsorgsförvaltningen

I Januari i fjol hade Värnamo kommun 2 787 tillsvidareanställda, av dessa var 977 eller 34 procent anställda på deltid. Tre fjärdedelar av dessa jobbade inom omsorgsförvaltningen (686) eller kostverksamheten (73).

Ett år efter att projektet inleddes är det fem procent fler av de kommunanställda som jobbar heltid, inom omsorgsförvaltningen är den siffran tio procent.

– Det är jätteviktigt, jag tycker att det borde vara en självklarhet, säger Annie Alkemark, som är en av de som tackat ja till att gå upp och jobba heltid.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.