Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet svarar Gabriella Kjeilen och andra förläggare på om trenden att börja skriva kommer hålla i sig. Foto: Irma Hellman/SVT

Fler skriver – förläggare på Smålit eniga: ”En pandemieffekt”

Uppdaterad
Publicerad

Något som sticker ut under årets upplaga av Smålands litteraturfestival är att fler skriver nu för tiden. Det snackas om en 30-procentig ökning och det har förläggarna märkt av.

– Det kommer in ett par, tre manus om dagen, säger förläggaren Ewa Åkerlind.

Förläggarna vittnar om en ökning bland de med aspirerande författardrömmar. Det kommer in många flera manus än tidigare och de spårar ökningen tillbaka till de gångna pandemiåren.

– Det märks att folk har hittat sin kreativitet under pandemin och att många har börjat skriva, säger förläggaren Gabriella Kjeilen.

Vad skriver folk om?

– Det är väldigt olika men vi har märkt en stor ökning i feelgood och romance. Sådana manus fick vi inte lika många av innan pandemin, säger Gabriella Kjeilen.

Mer arbete för förlagen

I och med det ökade intresset för att skriva och förhoppningar om att ge ut sin egen bok har förläggarna fått mycket mer att göra. Hos de flesta innebär det för mycket att göra på för lite tid.

– Vi är ju ingen större verksamhet bara för att fler skriver.

I klippet svarar förläggarna på om trenden att börja skriva kommer hålla i sig.

Andra vägar att bli utgiven

Om man blir nekad av ett förlag finns det andra vägar att gå, säger Gabriella Kjeilen.

Till exempel kan man bli egenutgivare och sköta allt kring utgivningen själv. Ett annat alternativ är att vända sig sig till ett hybridförlag som man kan köpa utgivning hos.

– En del publicerar på bloggar som en serie eller skriver ut häften och delar ut till folk. Eller så kan det vara lättare att ge ut sin bok som en e-bok, säger Gabriella Kjeilen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.