Foto: SVT/arkivbild

Fler små partier – men ny spärr kan försvåra för dem

Uppdaterad
Publicerad

I år införs en spärr till valet i kommunfullmäktige. Det innebär att det kan bli svårare för små partier att få mandat i kommunen.

– Då kan det vara lite svårare för små partier, säger Magnus Hagevi som är professor i statsvetenskap på Linnéuniversitetet.

Procentspärren som nu införs till kommunfullmäktige hamnar på två eller tre procent beroende på om kommunen består av en eller flera valkretsar. För länets största kommun, Jönköping, innebär det alltså en spärr på tre procent.

Val 2018 – #dinröst

Över 100 småpartier registrerade

Samtidigt har antalet små lokala partier ökat de senaste åren.

– Över tiden har småpartierna blivit fler. Enligt den statliga Valmyndigheten är det över 100 hundra småpartier som är registrerade nu, och det är ganska många sett över tid.

Han säger att forskning visar att det är två saker som avgör om ett lokalt parti ska lyckas. För det första krävs det några eldsjälar som driver partiet och som sprudlar av energi.

– Men man måste också ha en efterfråga bland väljarna. Och då måste man ha någon fråga att mobilisera väljarna kring, något folk är missnöjda med, avslutar Magnus Hagevi.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 – #dinröst

Mer i ämnet