Fler väljer att besöka Sverige på sin semester. Foto: SVT

Fler svenskar väljer att turista på hemmaplan

Publicerad

Länets turistattraktioner och den småländska naturen lockar inte bara turister från grannländer utan också svenskar som vill turista i Sverige. Att turismen ökar märks på turistanläggningen på Isaberg utanför Gislaved.
– Vi ser en stor ökning framför allt de tre senaste åren, säger Louise Söderlund, vd.

Att det blir allt fler husvagnar och husbilar på vägarna i länet vittnar om att högsäsongen för turistnäringen är här. Och det är allt fler som vill spendera semesterdagar i Sverige och i länet. Siffror från Tillväxtverket visar att fler besöker Sverige men också att fler svenskar turistar på hemmaplan.

Populärt besöksmål

Louise Söderlund, vd Isaberg Mountain Resort.

Turistanläggningen Isaberg utanför Gislaved hade förra året 250.000 besökare och de upplever en ökning av turister både från Sverige och från andra europeiska länder.

– Kusterna kommer in till Småland, men vi ser också en ökning ifrån Europa. Jag tror att Sverige och Skandinavien är populärt och attraktivt, säger Louise Söderlund, vd på Isaberg Mountain Resort.

Fler svenskar besöker i länet

I Jönköpings län har  den inhemska turismen ökat, alltså svenskar som besöker länet. Det handlar om en ökning på drygt fem procent på ett år, enligt siffror från Tillväxtverket.

Varför tror du att turister väljer att komma hit till länet?

– Jag tror att de efterfrågar naturen och lugnet och det enkla i vardagen, säger Louise Söderlund.

Trender förändras snabbt

Isaberg hade 250.000 besökare förra året. Foto: SVT

Totalt under 2016 ökade turismen i länet med 3,2 procent. Då beräknas antal övernattningar för olika boendeformer, till exempel hotell, stugbyar, vandrarhem och campingplatser.

För att turismen ska fortsätta öka i Jönköpings län tror Louise Söderlund att det krävs kreativitet och att man anpassar sig till vad gästerna efterfrågar.

– Vi måste se till att ha en produkt som massan vill ha.  Trenderna förändras i en ganska snabb takt i dag. Det som var kul och intressant för fem år sedan är inte det i dag, säger hon.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.