Ellie Klarqvist och Amanda Nordström är de enda tjejerna på byggprogrammets andra år på Bäckadalsgymnasiet i Jönköping. Foto: Bosse Carlqvist/SVT

Fler tjejer behövs i byggbranschen

Uppdaterad
Publicerad

Fler tjejer behövs i byggbranschen. Det är fack och byggindustrin överens om. Däremot har parterna helt olika uppfattning om antalet tjejer ökar eller inte på bygg- och anläggningsprogrammen runtom i landet.

Varför har då fack och byggindustrin olika uppfattning om det blir fler tjejer på byggprogrammet?

Jo, facket räknar i antal och antalet kvinnliga sökande var fler än förra året. Men elevkullarna ökar mycket snabbare än antalet tjejer som söker bygg. Andelen tjejer som söker bygg ökar därför inte, enligt byggindustrin.

När tjejer kommer in på byggena förändras flera saker konkret till det bättre, även för killarna.

– Vi har ju märkt att när tjejer kommer in så börjar företagen göra nya produkter som gör det enkelt för alla att bära. Inte 50 kilos cementsäckar som det var förr, nu är det 25 kilo eller 12,5, säger Bodo Bergström, lärare på bygg- och anläggningsprogrammet på Bäckadalsgrymnasiet i Jönköping.

Fler sökande

Det är något som blir bra för alla, både tjejer och killar har förstås nytta av att sakerna blir lättare att hantera.

– Det blir ju mindre sjukskrivningar på det viset, säger Bodo Bergström

Det var i september som facket Byggnads gick ut med ett glädjebud – antalet kvinnliga sökande till Bygg- och Anläggningsprogrammet steg för tredje året i rad. Något som både skolor, fack och arbetsgivare har som mål. Men Byggnadsindustrin håller alltså inte med om att det blir fler tjejer.

I år sökte 600 tjejer sökt Bygg- och Anläggningsprogrammet. I antal är det en märkbar uppgång från förra året då 533 valde bygg. Men eftersom elevkullarna totalt sett har ökat ännu mer, så blir inte andelen tjejer som söker bygg större.

Än idag är tjejer relativt ovanliga på byggarbetsplatser. Av Byggnads medlemmar är idag bara 1,5 procent kvinnor. Byggnads vill gärna se ännu fler kvinnliga byggnadsarbetare och har som mål att före 2022 ha 5 procent kvinnliga medlemmar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.