Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Sofia berättar i klippet att man lägger mycket resurser på aktiviteter för flyktingarna. Foto: Tilda Sävinger

Fler ukrainska flyktingar väntas komma till Jönköping 2023

Uppdaterad
Publicerad

Idag, den 24 februari är det ett år sedan Ryssland gick in i Ukraina och kriget blev ett faktum. Under året som gått har Jönköpings kommun tagit emot ukrainska flyktingar som placerats på kommunala boenden. Under januari månad 2023 tog man emot dubbelt så många flyktingar som under hela hösten.

– Vi har ett nytt fördelningsantal i år som är mer än förra året, säger Sofia Backéus, ansvarig för det ukrainska flyktingmottagandet i Jönköpings kommun.

Under året har kommunen jobbat med att få in flyktingarna i samhället genom svenskalektioner, fritidsaktiviteter och skoldagar för barnen. Nu bor det flera ukrainare på respektive boende i kommunen och under 2023 ska man nu kunna ta emot fler flyktingar. Om ett par veckor öppnar även ett nytt boende i Jönköping. 

Hör i klippet Sofia Backéus berätta om hur året med kriget varit.

Under flera månader stod boende tomma

När kriget bröt ut blev det snabba ryck i kommunen då man fick till sig att man skulle ta emot ett stort antal flyktingar, berättar Sofia. Man rustade upp flera boende men det dröjde en tid tills att människor faktiskt flyttade in.

– Det var några månader som vi inte hade några alls här, säger Sofia Backéus.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Jönköpings län och kriget i Ukraina

Mer i ämnet