Poliser är en av de arbetsgrupper som är mest utsatta för hot och våld. Foto: SVT/TT

Fler utsätts för hot och våld på jobbet

Publicerad

Antalet personer som utsätts för hot och våld i jobbet ökar. Sedan 2012 har antalet anmälningar till Arbetsmiljöverket gällande hot och våld mer än tredubblats i länet.

– Det är väldigt allvarligt, man ska inte alls behöva ha det så på sitt arbete att man blir utsatt för fysiskt våld, säger Pernilla Persson-Niia, chef på Arbetsmiljöverket region väst.

Under förra året gjordes 176 anmälningar till Arbetsmiljöverket gällande anställda som utsatts för hot eller fysiskt våld på arbetsplatser i Jönköpings län. För fyra år sedan var antalet anmälda fall 50. Och det är några yrkesgrupper som är mer utsatta än andra. Det handlar om polis, räddningstjänst, vårdpersonal, socialsekreterare, lärare och anställda inom handeln.

Och sett över alla branscher har antalet anmälningar om allvarliga olyckor och tillbud till Arbetsmiljöverket tredubblats i länet sedan 2012. Då anmäldes 254 allvarliga olyckor eller tillbud, i fjol var den siffran 659.

Kan anmäla digitalt

En förklaring till ökningen är att fler arbetsgivare i dag vet om att man ska anmäla. Sedan något år tillbaka finns också möjligheten att anmäla digitalt via Arbetsmiljöverkets webbplats, vilket har ökat benägenheten att anmäla.

– Det finns också vissa ändringar i kollektivavtalen där man får ersättning från första dagen om man har råkat ut för en arbetsplatsolycka. Det har också ökat anmälningsbenägenheten, säger Pernilla Persson-Niia.

Fler är ute i arbetslivet

En sista förklaring är att vi är inne i en högkonjunktur där fler människor är ute i arbetslivet, vilket också ökar risken att råka ut för olyckor.

På bygget av nya Coop på A6 omkom en man i början på mars sedan han fallit från hög höjd. Och just bygg- och transportsektorn är två branscher där arbetsplatsolyckorna har ökat på senare år.

– Även det tror vi beror på att fler är sysselsatta i de här två branscherna. Och tittar man i Jönköping så är bygg, transport, logistik och lager områden som sysselsätter många människor.

För att minska antalet arbetsplatsolyckor krävs enligt Arbetsmiljöverket att arbetsgivarna tillsammans med personalen arbetar systematiskt med arbetsmiljön. De måste också ha en bra hantering och system för att hantera olyckor och tillbud så att de kan lära och förhindra framtida mer allvarliga olyckor.

– Det är också viktigt att man på arbetsplatsen pratar om vikten av att jobba säkert. Att inte snabba på, strunta i skydd bara för att man tror att det går fortare, säger Pernilla Persson-Niia.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.